Οδηγός Αγοράς Ταμειακής Μηχανής

Η φορολογική ταμειακή μηχανή, όπως δηλώνει και το όνομα της, αποτελεί φορολογικό στοιχείο και είναι το μοναδικό προϊόν στην αγορά που είναι αμεταβίβαστο,δηλαδή δεν μπορεί να πουληθεί ξανά από τον πρώτο χρήστη.
Ο νόμος αυτός τέθηκε σε ισχύ από την 01-01-2003 οπότε και καταργήθηκαν οι μεταχειρισμένες ταμειακές μηχανές.

• Από 01-01-2004 άρχισε η διάθεση στην αγορά ταμειακών νεώτερων προδιαγραφών, με κυριότερο γνώρισμα τους τα λιγότερα Ζ (από 1800-2100) και την υποχρεωτική έκδοση του Ζ μέσα σε 24 ώρες, από την πρώτη απόδειξη.

• Από 01-10-2008 καταργήθηκε η διάθεση στην αγορά όλων των ταμειακών παλαιών προδιαγραφών (αυτών με τα 2500 Ζ) & των μνημών τους.

• Από 01-01-2014 κυκλοφόρησαν στην αγορά οι ταμειακές νέων προδιαγραφών ή νέου τύπου, για τη μελλοντική σύνδεση τους με τη ΓΓΠΣ-TAXIS και την αποστολή on line σε ημερήσια βάση όλων των κινήσεων μιας ταμειακής, για περαιτέρω επεξεργασία και έλεγχο. Οι ταμειακές αυτές έχουν άδεια καταλληλότητας για την κυκλοφορία τους στην αγορά με ημερομηνία λήξης 4+1=5 χρόνια (αφορά στην εισαγωγή/παραγωγή/διάθεση τους από τον κατασκευαστή εισαγωγέα), συν ένα(1) ακόμα χρόνο για τη διάθεση τους στον τελικό χρήστη (ΠΟΛ1068/2015), σύνολο έξι(6) χρόνια από την ημέρα που πήραν έγκριση. Προσοχή, αυτή η ημερομηνία δεν αφορά στον τελικό χρήστη, γι αυτόν ισχύουν τα 1800-1900 Ζ της μνήμης της ταμειακής μηχανής.

• Από 30-06-2015 απαγορεύτηκε η πώληση (διάθεση στην αγορά) όλων των προηγούμενων μοντέλων παλαιών προδιαγραφών και επίσης καταργήθηκε η διάταξη για ''μεταβίβαση ταμειακής με αλλαγή φορολογικής μνήμης'' (επιτρέπεται πλέον η αλλαγή μνήμης μόνο σε περίπτωση βλάβης εντός εγγύησης). Για τις ελάχιστες περιπτώσεις μεταβίβασης, όπως μετασχηματισμός εταιρίας με αλλαγή καταστατικού, κληρονομιά ή γονική παροχή, λόγω της μεγάλης ασάφειας στο νόμο, απαιτείται ενδελεχής ενημέρωση από την εφορία και τον φοροτεχνικό της κάθε επιχείρησης.

ΑΠΟ 30-06-2018 ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΧΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΩΣ 31-12-2003, ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΕ ΤΑ 2500 Ζ.

Να σημειώσουμε ότι δεν απαγορεύεται η επαναχρησιμοποίηση μιας ταμειακής μηχανής, πάντα στο ίδιο ΑΦΜ, ακόμα και παλαιών προδιαγραφών (έγκριση μετά την 01-01-2004).Όλες οι ταμειακές μηχανές νέων προδιαγραφών, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που τις κάνουν να ξεχωρίζουν από τα μοντέλα παλαιών προδιαγραφών. Αναλυτικά:

• Έχουν αριθμό έγκρισης του υπουργείου οικονομικών από την 17-12-2013 και μετά.

• Έχουν μια ταινία μόνο με διαστάσεις 57x50mm ή 57x40mm ή 57x60-70mm ή 80x50mm.

• Το αντίγραφο που έμενε μέσα έχει αντικατασταθεί από μια κάρτα SD.

• Έχουν barcode πάνω στην απόδειξη.

• Έχουν ενσωματωμένο το πρόγραμμα σύνδεσης με το taxis (δυνατότητα αποστολής των δεδομένων τους).

• Έχουν μηχανισμό που καθιστά αδύνατη την παραβίαση των φορολογικών δεδομένων τους.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

Από το 1988, όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο
είναι υποχρεωμένες στην έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης μέσω φορολογικής ταμειακής μηχανής.
Συνεπώς οποιοσδήποτε πουλά προϊόντα στην λιανική είναι υποχρεωμένος να διαθέτει φορολογική ταμειακής μηχανή.

1. Θα πρέπει να έχει κάνει έναρξη ή μεταβολή δραστηριότητας στην εφορία.

2. Να παραλάβει τιμολόγιο και το βιβλίο συντήρησης από τον πωλητή (προσοχή φυλάσσεται στη επιχείρηση και η απώλεια του έχει μεγάλα πρόστιμα).

3. Να ελέγχει το ταμπελάκι στο πλάι ή στο πίσω μέρος της ταμειακής στο οποίο αναφέρονται, ο αριθμός μητρώου της (να είναι ο ίδιος και πάνω στην απόδειξη), η έγκριση του υπουργείου, και τα στοιχεία του κατασκευαστή.

4. Να είναι σφραγισμένη με βουλοκέρι η κεντρική βίδα της.

5. Να μην έχουν εκδοθεί πάνω από 5( πέντε) Ζ για τον προγραμματισμό της, αφού με περισσότερα απαγορεύεται η μεταβίβαση της, παρότι καινούργια.

6. Να μην έχει μέσα ποσά, παρά μόνο λίγα ευρώ, από τις δοκιμές στη διαδικασία του προγραμματισμού της.

7. Η επωνυμία να είναι προγραμματισμένο από τον πωλητή της, μιας και υπάρχει υποχρέωση του να τη δηλώσει στο taxisnet με βάση το Ζ με τα στοιχεία του πελάτη.

8. Η ταμειακή θα πρέπει να δηλωθεί στο taxisnet-Δ13 εντός 10 (δέκα) ημερολογιακών ημερών (ο πωλητής δηλώνει κι αυτός την ταμειακή στο Δ11), διαφορετικά υπάρχει μεγάλο πρόστιμο.

9. Οι δέκα ημέρες είναι το χρονικό όριο για κάθε μεταβολή σε μια ταμειακή μηχανή, πχ παύση κτλ.

10. Επέμβαση στο εσωτερικό μιας ταμειακής μηχανής, πχ για άρση βλάβης, επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένους τεχνικούς.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ
Αριθμός ημερήσιων αποδείξεων.
Αντοχή μηχανής σε συνεχή λειτουργία, υγρασία, αυξομειώσεις τάσης ρεύματος.
Αυτονομία μπαταρίας
Συνδεσιμότητα με περιφερειακές συσκευές

Οικονομικές (από 270€ - 310€)

Είναι συνήθως μικρές σε μέγεθος και δε στερούνται δυνατοτήτων. Ωστόσο, δε προορίζονται για σκληρή χρήση και έτσι προτείνονται για καταστήματα που δεν εκδίδουν μεγάλο πλήθος λιανικών αποδείξεων ανά ημέρα (εώς 30 αποδείξεις).


Μεσαίας Κατηγορίας (από 310€ - 380€)

Οι ταμειακές της μεσαίας κατηγορίας αποτελούν και τον κύριο όγκο ταμειακών που διατίθενται στην αγορά. Δεν έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος από τις οικονομικές ενώ από την άλλη πλευρά διαθέτουν περισσότερα πλεονεκτήματα (Ποιοτικότερο εκτυπωτή και πληκτρολόγιο, περισσότερες αναφορές, καλύτερα πλαστικά).


Κορυφαίες ταμειακές (από 380€ - 550€)

Σε αυτή τη κατηγορία εντάσσονται οι μηχανές που προορίζονται για πραγματικά εντατική χρήση ή που το περιβάλλον στο οποίο θα εργαστούν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό.
Επίσης πολλές κορυφαίες ταμειακές μηχανές διαθέτουν ενσωματωμένα εργαλεία marketing και τεχνικές απομακρυσμένης διαχείρισης.